Aktualności

7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady


Nieliczni pozostają obojętni na jej obłędny smak, szczególnych fanów ma zaś wśród najmłodszych. Jedni wolą gorzką, inni mleczną, a jeszcze inni z nadzieniem, orzechami lub whisky. Są też miłośnicy jej płynnej wersji. 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady, ustanowiony na cześć pierwszego transportu ziaren kakaowca do Europy. To jedno z najpyszniejszych świąt!

Statystyczny Polak zjada jej ponad 6 kg rocznie. Niestety zmiany klimatyczne (susze i wzrost temperatury) powodują, że w ciągu najbliższych 40 lat kakaowiec może zniknąć z powierzchni Ziemi.

Zdania na temat wpływu czekolady na zdrowie człowieka są podzielone, na pewno jednak można powiedzieć, że co za dużo, to nie zdrowo. Tabliczka to ponad 500 kalorii. Nie warto jednak z niej całkiem rezygnować. Czekolada dostarcza też organizmowi węglowodany, co wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i przy pracy umysłowej. Jest także bogata w wapń, żelazo, potas, fosfor oraz witaminy z grupy A, D, E i z grupy B.

Statystyczny Polak zjada jej ponad 6 kg rocznie

Najzdrowsza – ze względu na najwyższą zawartość kakao – jest gorzka czekolada. Naukowcy przestrzegają przed jedzeniem białej i mlecznej czekolady, które wpływają negatywnie na układ krążenia.

W takim dniu szczególnie polecamy Wam klasyki filmowe z Johnnym Deppem w roli głównej: “Czekoladę”, w której partnerowała mu Juliette Binoche (film dostępny m.in. na HBO GO) oraz “Charlie i fabryka czekolady” (który znajdziecie na NETFLIXIE).

159 views