Aktualności

Restauracja w Brzegu otwiera się mimo zakazu


Restauracja w Brzegu otwiera się mimo zakazu

W czwartek (4 marca 2021) o godz.12.00 hotel Browar Brzeg otwiera restaurację nie tylko dla gości hotelowych. Jest to pierwszy lokal gastronomiczny (nie galeria), który zaczyna funkcjonować w Brzegu w trakcie lockdownu. We wrześniu ubiegłego roku miała miejsce zmiana właściciela. Lokal prowadzony jest teraz przez Wiesława Mielczarka i jego syna Konrada. W rozmowie z nami nowy właściciel powiedział:

Nasza decyzja podyktowana jest koniecznością. Hotel nabyłem we wrześniu, nie zostałem więc objęty żadnym programem pomocowym. Tymczasem na początku listopada rząd zamknął hotele. Każdy miesiąc przestoju to dla nas strata 80 000 złotych. Dopiero dwa tygodnie temu mogliśmy otworzyć hotel. Straty w lutym są mniejsze, ale jednak są. Na dłuższy przestój nie możemy sobie pozwolić. To nie brak szacunku dla decyzji władz tylko akt desperacji.

Zmiany widać już po wejściu do lokalu. Nowy wystrój wnętrza na każdym kroku nawiązuje do tradycji warzenia piwa. Miedziana instalacja do warzenia złotego trunku pełni co prawda tylko funkcję ozdobną, ale nazwa „browar” nie jest jedynie chwytliwym hasłem marketingowym. Nowi właściciele zamierzają warzyć piwo na miejscu. Na zapleczu znajdują się trzy kadzie, po tysiąc litrów każda. Miejscowy browar ma wytwarzać cztery tysiące litrów piwa miesięcznie, wyłącznie na potrzeby lokalu. Na początku będzie to lager, pils i pszeniczne. W hotelu organizowane też będą komunie, chrzciny i różnego rodzaju imprezy biznesowe.

Dla każdego miłośnika złotego trunku oczywistą oczywistością jest, że piwo warzone w małych rodzinnych lokalach smakuje lepiej. Nie wytwarzają go one na skalę masową, mogą więc bardziej skupić się na jakości, a dobór składników jest tu staranniejszy. W przeciwieństwie do wielkich browarów nie stosują też tańszych zamienników. Do tego piwo schodzi na bieżąco, jest zawsze świeże i nie zachodzi potrzeba pasteryzacji, co według większości smakoszy ma również istotny wpływ na jego walory.

Trudno wyobrazić sobie piwną biesiadę bez golonki. Toteż daniem popisowym hotelu Browar Brzeg jest golonka pieczona w piwie. Z innych specjałów szef kuchni poleca befsztyk z polędwiczek wołowych w sosie pieprzowym, podawany z opiekanymi cząstkami ziemniaków z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Godnym polecenia jest również łosoś z porami pieczony w papilotach.

Miejmy nadzieję, że goście dopiszą, a restauracja będzie funkcjonować na pełnych obrotach i obsługiwać setki klientów. Czy nowe miejsce na restauracyjnej mapie Brzegu zdobędzie serca mieszkańców naszego miasta? Czy będzie lokalem z duszą? Koniecznie odwiedźcie hotel Browar Brzeg i sprawdźcie sami. Wielkie otwarcie już 4 marca.

115 views