Aktualności

W ZSZ nr 1 w Brzegu podpisano listy intencyjne z przedstawicielami lokalnych firm gastronomicznych


Mimo niedawno rozpoczętych wakacji dyrekcja ZSZ nr 1 w Brzegu już myśli o kolejnym roku szkolnym i dąży do zapewnienia swoim uczniom jak najlepszych praktyk, a absolwentom atrakcyjnych ofert pracy. W czwartek (8 lipca) podpisano listy intencyjne z pięcioma przedsiębiorcami z lokalnej branży gastronomicznej.

Na uroczystość przybyli przedstawiciele firm: Smak, 3 Życzenia, Inspiracja Catering, Bar Mleczny oraz Restauracja Wozownia. Wszyscy złożyli podpisy na listach intencyjnych wyrażających wolę współpracy ze szkołą. Sygnował je także starosta Jacek Monkiewicz. 

Celem współpracy jest szkolenie uczniów z kierunku gastronomicznego, wyławianie prawdziwych talentów, zapewnienie uczniom praktyk na najwyższym poziomie, a w przyszłości dobrej pracy.

- Szkolnictwo zawodowe bez współpracy z fachowcami nie spełniałoby swojej funkcji na rynku pracy. Nasi uczniowie będą mogli realizować praktyki zawodowe w realnych zakładach, a dzięki wiedzy przedsiębiorców będziemy mogli przygotować ich do wejścia na rynek pracy. W nowym roku szkolnym ruszy u nas Szkolny Punkt Kariery. Będzie to miejsce, gdzie możliwe będą spotkania naszych uczniów z ich ewentualnymi przyszłymi pracodawcami. Liczymy, że dzięki takim spotkaniom przedstawiciele gastronomii i innych branż będą mogli wytypować sobie nowych pracowników – powiedziała Wioletta Frankiewicz, dyrektor ZSZ nr 1 w Brzegu.

- Bardzo się cieszę, że spotykamy się dzisiaj przy okazji podpisania listów intencyjnych, gdyż jest to wielka szansa na jeszcze lepszy rozwój tej szkoły. Świetnie, że dzisiaj nawiązuje się współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami. Pani dyrektor wspomniała o korzyściach dla szkoły, a ja dopowiem tylko, że ponieważ rynek pracy stał się trudny i ciężko jest pozyskać wykwalifikowanych pracowników, to taka współpraca zapewni przedsiębiorcom możliwość pozyskania odpowiednich ludzi – powiedział Jacek Monkiewicz, starosta brzeski.  

Wszyscy zebrani zgodnie potwierdzili, że taki rodzaj współpracy pomiędzy szkołą a zakładem pracy jest znakomitym rozwiązaniem. Z jednej strony uczniowie zyskują doświadczenie i wiedzę praktyczną wyniesione z prawdziwych firm gastronomicznych, a z drugiej przedsiębiorcy mogą liczyć na pozyskanie dobrych pracowników. 

Uczniowie będą odbywać praktyki w specjalnie przygotowanej pracowni na terenie swojej szkoły. Dodatkowo mogą liczyć na wsparcie, rady i wiedzę doświadczonych ludzi z lokalnej gastronomii. Poza tym znajdą okazję do praktyk i pracy, a także możliwości dorobienia w czasie wolnym w weekendy i wakacje. 

Warto przypomnieć, że ZSZ nr 1 ma już podpisany podobny list intencyjny z firmą Donaldson. Dzięki niemu uczniowie i absolwenci kierunku elektrycznego znajdą miejsce do praktyk oraz atrakcyjnego zatrudnienia w dużej, znanej firmie.