Prezentacja Partnera

Wyjątkowa pizza z pieca opalanego drewnem.


Pizzeria DeLaVera od ośmiu lat rozpieszcza nasze podniebienia. I od samego początku lokal cieszy się bardzo dużym powodzenie. Nic dziwnego, bo możemy przebierać w 52 pozycjach z menu. Do tego pizza z DeLaVery ma wyjątkowy smak. 

Mimo trudności, z jakimi boryka się cała branża gastronomiczna pizzeria całkiem dobrze sobie radzi. Niestety od kilku miesięcy z przyczyn oczywistych nie można skorzystać z lokalu, żeby spotkać się w gronie przyjaciół, czy udać się z rodziną na smaczny posiłek. Dostępna jest natomiast opcja na wynos lub z dostawą do domu. 

Co sprawia, że przygotowana tu pizza cieszy się tak dużym powodzeniem. Pierwszym i oczywistym atutem jest kunszt kucharza, ale lokal ma dodatkowego asa w rękawie – piec opalany drewnem. 

Pizza z pieca opalanego drewnem to powrót do korzeni.  – mówi Agnieszka Bryll, właścicielka pizzerii – Tak się robiło, zanim wygodne elektryczne piece zdominowały gastronomię. Wymaga o wiele więcej pracy i umiejętności, ale wielu uważa, że kto jej spróbuje, innej już jeść nie będzie chciał. Idealna powinna być zarówno miękka, jak i chrupiąca. W przeciwieństwie do popularnego w osiedlowych i sieciowych pizzeriach nadmuchanego placka jest cienka i lekka.  Naszym przepysznym daniem jest uwielbiany przez ogrom klientów KEBAB Z PIECA ZAPIEKANY Z SEREM. Nastały ciężkie czasy dla firm gastronomicznych, jednak dzięki naszym klientom, którzy nas nie zawodzą i nas wspierają, zamawiając naszą pizzę i nie tylko, na wynos i z dowozem do domu, jesteśmy w stanie wyczekiwać lepszego Nowego Roku. Za co bardzo dziękujemy naszym cudownym klientom.

Pizza  pieczona w piecach opalanych drewnem smakuje lepiej. Tak przynajmniej twierdzą znawcy tematu. Płonące drewno wydziela specyficzny aromat, który przenika do wypiekanego ciasta. Temperatura w takim tradycyjnym piecu  sięga od 400 do 500 ºC. Jest ona idealna dla pizzy, a wypiekane w takiej temperaturze ciasto staje się rumiane i  chrupiące. Jednak czas jego pieczenia waha się w granicach od jednej do półtorej minuty. To wymaga szczególnej uwagi.

W piecach opalanych drewnem nie da się tak naprawdę niczego zautomatyzować. Tu nie ma termostatu, a końcowy efekt zależy od kunsztu piekarza, jego wyczucia i doświadczenia. Wszystko jest tu bardziej złożone i żmudne – wybór drewna, samo rozpalanie, doprowadzenie do żarzenia, równomierne rozprowadzenie żaru, a wreszcie empirycznie dobrany czas pieczenia.

O wiele łatwiejsze i wygodniejsze w obsłudze do wypiekania pizzy są piece gazowe i elektryczne. Jednak z uwagi na wspomniany wcześniej, niepowtarzalny smak restauratorzy coraz częściej decydują się na piec tradycyjny.

Magia tradycyjnego pieca sprawia, że sam proces wypiekania jest prawdziwie magicznym spektaklem. Czekając na swoją pizzę, patrzyłem w tańczące płomienie. We mnie widok płonących szczap zawsze rozbudza wyobraźnię. Byłem zaskoczony i trochę zawiedziony krótkim czasem oczekiwania. Może go wydłużyć jedynie mnogość zamówień.

Widok tradycyjnego, opalanego drewnem pieca stanowi dodatkową atrakcję lokalu. Uprzyjemni nam czas oczekiwania i tworzy miłą atmosferę. Niestety na razie lokale pozostają zamknięte. Pozostaje nam opcja z dostawą do domu.

Co do samej pizzy? Jej smak jest rzeczywiście wyjątkowy.

1234 views